Adaçayı’nın Faydaları
Adaçayı Yaprakları
Adaçayının diğer adı dişotu olarak bilinmektedir.
latince adı; salvia officinalis
yaz aylarının başında mavi renkten yeşilimsi beyaza kadar değişen renklerde çiçekleri olan ortalama 50 cm boyunda hoş kokulu bir bitkidir.
Balkanlar, orta avrupa ve akdeniz bölgesinde yabani olarak yetişir. Evlerin bahçelerinde süs bitkisi olarak ta yetiştirilebilir. Eadece yurdumuzda 50 den fazla ada çayı çeşidi bilinmektedir.
ADA ÇAYININ HAZIRLANIŞI
Adaçayı yaprakları mayıs ayından itibaren çiçeklerini açmadan toplanır. güneş görmeyen temiz bir yere serilerek kurutulur. hazır hale geldiğinde su ile kaynatılarak içilir.
ADA ÇAYININ SAĞLIĞA FAYDALARI
Acımsı bir tadı olduğundan iştah açıcı etkiye sahiptir, sindirim sistemini harekete geçirir, sindirimin kolaylaşması için ada çayının yanına nane ve papatya ekleyerek içilebilir. kuvvet vericidir. adet kanamalarını söktürür, anne karnında hayatını kaybetmiş ceninlerin düşmesini kolaylaştırır,
Mikrop öldürücü etkiye sahiptir, ferahlatıcı ve rahatlatıcıdır. ada çayı ağız ve boğazdaki enfeksiyonlar ve ağız kokusuna sebep olan bakteriler için kaynatılıp soğutulmuş hali ve üzerine biraz sirke ilave edildikten sonra gargara olarak kullanılabilir. derideki yaralanmalara ada çayı ile pansuman yapılabilir. şeker hastaları şeker seviyesinin düşürülmesinde yardımcı olarak kullanabilirler.
Yaz aylarında ada çayı ile hazırlanmış banyolar rahatlatıcı ve dinlendirici olabilir.
Etiketler: adaçayı, adet kanamaları, dişotu, kuvvet verici
Eklenme Tarihi: 9 Eylül 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın