Distoni hastalığı belirtlieri, tedavisi
DİSTONİ HASTALIĞI NEDİR?
Toplum olarak bazı hastalıklar başımıza gelmeden o hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmuyoruz.İnsanlar tarafından yeterli bilgiye sahip olmadığımız hastalıklardan biride distoni hastalığıdır. Distoni, bir hareket bozukluğu olan vücut kaslarının irade dışında kasılmasıyla hastanın yaşam kalitesini düşüren nörolojik bir hastalıktır.
Distoni hastaları yazı yazmakta, konuşmakta ve boyunlarını düz tutmakta oldukça zorlanmaktadırlar. Günlük işlerini yapmalarına engel olan distoni hastalığı, vücutta meydana gelen kasılmalardan oluşan bir hastalıktır.
Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. İlk teşhis konulduğunda nöroloji doktorları ilaç ve botoks tedavisi uygulamaktadırlar.Bir süre sonra ilaç ve botoks tedavisinin yetersiz kaldığı durumda son tedavi yöntemi olan beyin pili ameliyatı yapılmasına karar veriliyor. Korkulacak bir şeyin olmadığı beyin pili ameliyatı, hasta uyutulmadan gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyattan sonra distoni hastaları sağlıklı günlerine dönebiliyor.
Vücutta hareketlerin bozulmasına neden olan distoni, beyinde bulunan hareketlerimizi kontrol eden merkezin hasar görmesi sonucu vücudun değişik bölgelerinde kas kasılmalarına neden olmaktadır. Distoni hastalığı belirtileri nelerdir ve distoni hastalığı tedavisi nasıl yapılır ?
DİSTONİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu hastalıkla meydana gelen kasılmalar vücudun birçok bölgesini çok olumsuz şekilde etkilemektedir. Hastalık yüz, boyun, ses telleri, kol ve bacaklarda oluşan kasılmalar her hastada farklılıklar gösterir. Bazı hastalar hayatlarına zorda olsa devam edebilirken, bazı hastalar başkalarının desteği ile hayata tutunmaktadırlar.
Distoni hastalığının belirtileri, el yazısında bozulma, el veya ayaklarda kramp, boynun kasılarak bir yana ya da geriye doğru gitmesi, göz kapaklarında kasılma şeklinde kendini göstermektedir. Belirtiler arasında konuşma zorluk yaşanması ve çok fazla göz kırpmakta vardır. Hastalığın seyri kişiden kişiye farklılık göstereceği için çok yavaş ilerleyebileceği gibi çok hızlı da ilerleme gösterebilir.
Hastalığın ortaya çıkması için herhangi bir nedene gerek yoktur. Genetik yatkınlık ve aşırı stres bu hastalığı tetikleyen en önemli sebepleridir. Aşırı miktarda alkol kullanımı, uyuşturucu ve uzun süre anti depresan ilaçlar kullanmak distoni hastalığının nedenleri arasındadır.
Hastalığın her hangi bir yaşta görülme gibi standardı yoktur. Her yaşta Distoni görülebilir. Hastalığın ilerlemesini aşırı stres, üzüntü, yorgunluk gibi dış etkenler tetikler
DİSTONİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Kasların sürekli olması nedeniyle vücutta rahatsız edici ağrılar olur, kasılmaları ve ağrıları azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Botoks uygulamasıyla kasılmaların şiddeti azalıyor ancak, botoks etkisi birkaç ay içinde geçiyor ve tekrar botoks uygulaması yapılması gerekiyor. Botoksun da tedaviye cevap vermediği durumda kasılmaları azaltmaya yönelik en son tedavi yöntemi beyin pili ameliyatı uygulanır. Beyin pili ameliyatı, ilaçlar ve Botoks ile tedavisi uygulandıktan sonra tedavi işe yaramayan Distoni hastalarına uygulanacak en etkili yöntemdir.
Ameliyattan sonra beyin pili takılan hastalar yeniden hayata bağlanabiliyor; yardımsız kalkamayan, başkalarının yardımıyla yürüyebilen veya yemek yiyebilen hastalar yeniden bağımsız yaşamlarına kavuşabiliyorlar.
Distoni hastalığına iyi gelen her hangi bir bitkisel tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın belirtilerini en aza indirmek için fizyo terapist desteğiyle sürekli egzersiz yapılması çok uygun olacaktır.
Etiketler: beyin hastalıkları, beyin hatalıkları, distoni, nörolojik hastalık
Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2018
Ben hakan şu anda distoni hastasıyım. Bir çare bulamıyom ne olur bana yardımcı olun