Kulak Çınlaması Nedenleri
Kulak çınlaması (Tinnitus)
Kulak çınlaması bazen tek kulağı bazen de iki kulağı birden etkileyebilir. Kulak çınlaması hafiften veya şiddetli olabilmektedir. Şiddetli ve sürekli olan kulak çınlaması damar tıkanıklığı belirtisi olabilir. Halk arasında kulak çınlaması “biri beni konuşuyor” deyimine bağlanmaktadır. Kulak çınlamasının bir hastalık belirtisi olma ihtimali yüksektir.
Kulak çınlaması nedenleri nelerdir?
Tansiyon
Yüksek tansiyon kulak çınlamasına sebebiyet verebilir. Kulakların aniden ve şiddetli olarak çınlaması tansiyonun çıktığına işaret olabilir.
Damar tıkanıklığı
Bayine giden damarların tıkanması kulak çınlamasına neden olur. Damar tıkanıklığı kulak çınlamasının yanı sıra baş dönmesi ve bulantı yapabilir.
Alerjik rinit ve sinüzit
Alerji ve sinüzitin verdiği rahatsızlıklar kulak çınlamasını da beraberinde getirir. Ayrıca orta kulakta sıvı birikmesi kulak çınlamasına neden olabilir.
Dış kulak tıkanıklığı
Dış kulakta biriken yabancı maddeler, kulakların daha ağır işitmesine ve kulak çınlamasına neden olabilir.
Östaki tüpü
Östaki tüpünün kulak enfeksiyonundan dolayı hasar görmesi veya genişlemesi kulak çınlamasına neden olmaktadır.
Boyun ağrıları
Boyunda kireçlenme ve tutulma kulak çınlamasına neden olabilir. Boyun tutulması esnasında oluşan ağrı ile birlikte kulak çınlaması görülebilir.
Kronik hastalıklar
Şeker, tansiyon, kalp ve tiroid bezi rahatsızlıkları kulak çınlamasına neden olabilmektedir.
Travma
Baş bölgesine alınan bir darbe veya başı herhangi bir yere çarpma sonrasında kulak çınlaması oluşur. Bunun nedeni kulaktaki hücrelerin zarar görmesi ve beyin fonksiyonlarının yavaşlaması ile alakalıdır.
Orta kulak enfeksiyonu
Orta kulakta iltihap oluşması kulak çınlamasına neden olmaktadır. Ayrıca kulakta hışırtı ve uğultu sesleri oluşabilir.
Yüksek sesle müzik dinleme
Yüksek sesle müzik dinlemek kulak dokularına hasar verebilir ve kısa süreliğine işitme kaybı oluşabilir. Yüksek sesle dinlenen müzikler sonrasında kulak çınlaması oluşması muhtemeldir.
Yorgunluk
Yorgunluk kalp kaslarının zayıflamasına ve beyine yeterli miktarda kan gitmemesine neden olur. Beyine yeterli kan ulaşmadığı takdirde kulak çınlaması oluşur.
Kulak çınlamasını önlemek için ne yapılmalıdır?
Kulak çınlamasını önlemek için öncelikle damar tıkanıklığını önlemek gerekir. Dengeli ve düzenli beslenmek tüm hastalıklarda önlem olduğu gibi kulak çınlaması içinde geçerli bir önlemdir. Dengeli ve düzenli beslenme kulak çınlamasını oluşturacak nedenlerin ortadan kalkmasını sağlar ve kulak çınlaması azalır.
Yüksek sesle müzik dinlemekten kaçının. Tansiyonunuzu dengede tutmaya çalışın. Damarların daha sağlıklı olaması için balık tüketimini artırın. Stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durun. Egzersiz ve spor yapmak kan dolaşımını rahatlatır ve kulak çınlamasını önler. Mümkün olduğu kadar egzersiz ve spor yapmaya çalışın.
Etiketler: damar tıkanıklığı, kulak çınlaması, Tansiyon, Tinnitus
Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın