Kurdeşen (Ürtiker)
Kurdeşen nedir?
Kurdeşen (ürtiker), alerjik kökenli bir deri hastalığıdır. Vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği bir tepkidir. Kurdeşen hastalığı, ciltte kızarıklık, kabarcık, kaşıntı ve döküntüye neden olmaktadır. Kurdeşen vücudun belli bölgesinde görülür. Kurdeşen hastalığı bazı durumlarda kızarıklık ve kabarcık oluşturmayıp sadece kaşıntı yapabilmektedir. Sadece kaşıntı oluşması deriye temas eden dış etkenlerden kaynaklanır. Böcek ısırması, güneşin zararlı ışınları, kimyasal maddeler gibi dış etkenler kurdeşen hastalığında sadece kaşıntı oluşturabilir. Vücuda alınan herhangi bir maddeye karşı vücudun gösterdiği tepki ile kurdeşen hastalığında vücutta kabarcık, kızarıklık ve döküntüleri oluşabilir. Kurdeşen hastalığı günlerce veya haftalarca sürebilir. Kurdeşene neden olan madde vücuttan atılıncaya kadar kurdeşen tekrarlayabilir.
Kurdeşen hastalığı belirtileri
Kurdeşen hastalığı belirtisinde ilk olarak vücutta kaşıntılar oluşur. Özellikle gece vakti kaşıntılar artabilir. Daha sonra vücutta kızarıklıklar ve kabarcıklar oluşmaya başlar. Kabarcıklar iyileştikten sonra tahrip olan deri dökülmeye başlar. Kabarcıkların çok fazla kaşınması sonucunda deri daha fazla tahrip olur ve döküntüler artar.
Kurdeşen hastalığı nedenleri
Kurdeşen hastalığı alerjik kökenli olduğundan her kişide farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Kurdeşen hastalığına neden olan dış etkenler şunlardır;
Böcek ısırıkları
Çeşitli kozmetik ürünler
Deterjanlar
Hayvanlar
Deniz veya havuz
Giysiler
Güneş ışınları
Bitkiye temas etme
Kurdeşen hastalığına neden olan diğer etkenler ;
Kuruyemişler
Yumurta
Aşılar
İlaçlar
Bazı bitkiler
Doğum yapmak
Vücutta oluşan enfeksiyonlar
Stres ve aşırı adrenalin
Çok sıcak veya çok soğuk su ile duş almak
Kurdeşen tedavisi
Kurdeşen hastalığının tedavisi antihistaminik ilaçlar ile yapılmaktadır. Kaşıntıyı önlemek için antihistaminik kremler sürülebilir. Asıl önemli olan kurdeşen hastalığına neden olan etkenleri tespit etmektir. Bu etkenleri tespit etmek için alerji testi yapılabilir veya hasarlı dokulardan örnek alınarak biyopsi yapılabilir. Kişinin kendiside kurdeşene neden olan etkenleri tespit edebilir. Örneğin farklı bir bitki veya herhangi bir yiyecek sonucu kaşıntı oluşması, sizin o maddeye karşı alerjiniz olduğunu gösterir. Böylece kurdeşene neden olan etkenleri kendiniz tespit etmiş olabilirsiniz ve önlem alabilirsiniz.
Etiketler: döküntü, kaşıntı, Kurdeşen, ürtiker
Eklenme Tarihi: 6 Şubat 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın