Sabah Yorgun Kalkma Nedenleri
Sabah neden yorgun kalkılır?
Deliksiz bir uykudan sonra sabahları yorgun uyanma büyük bir hayal kırıklığı yaşatır. Sabahları yorgun kalkmak, kişide stres ve negatif enerji yaratır ve gün kötü başlar.
Sabahları yorgun kalmanın birden fazla sebebi olabilir. Bu sebepler arasında beslenme, psikolojik sorunlar ve yatağınız başta olmak üzere daha birçok etken sabahları yorgun kalkmanıza neden olur.
Kötü beslenme
Gün içerisinde kötü beslenme sabahları yorgun kalkmanıza neden olabilir. Dengesiz ve düzensiz beslenmek ayrıca yeterince su içmemek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaz ve vücut enerji üretemez. Su, vücut için ve vücuttaki organların sağlıklı çalışması için oldukça önemlidir. Yeterince su içmeyen kişi çok sağlıklı sayılmaz. Ayrıca gün içerisinde sağlıksız besinler tüketmek kronik yorgunluk oluşturur. Sağlıksız besinleri tüketen kişiler gece kaliteli bir uyku uyuyamaz ve sabahları yorgun kalkar.
Sigara
Sigara kılcal damarların tıkanmasına ve vücutta enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Sigara içerisindeki katran, zifir ve nikotin gibi maddeler damarlarda tıkanmaya neden olur ve kan akışını zorlaştırır. Kan akışının zorlaşması kalbi yorar. Tüm bunlar vücutta enerji seviyesinin azalmasına ve sabahları yorgun kalkmaya neden olur.
Romatizma
Romatizma hastalığı bulunan kişilerin çoğu sabahları yorgun kalkmaktan şikayetçidir. Romatizmayı tetikleyen en önemli etken nemli havadır. Nemli havalarda romatizma ağrıları artar. Romatizma ağrıları tuttuğunda gece uykusu daha zor olur ve sabah kalktığında dinçlik sağlanamaz.
Yastık ve yatak
Sabahları dinç uyanmayı etkileyen önemli etkenlerden biride yatak ve yastıktır. Yatak ve yastık yeterince rahat değilse sabahları yorgun kalkmak kaçınılmaz olur. Ortopedik yatak ve yastık kullanımında sabahları yorgun kalkma sorunu azalabilir.
Uyku pozisyonu
En sağlıklı yatış pozisyonu sağ tarafa yan yatmaktır. Bu sayede kalp daha rahat çalışır ve yorulmaz. Diğer uyku pozisyonları sabahları daha yorgun kalkmaya ve hatta bel ağrısı ile uyanmaya neden olur. Özellikle yüz üstü yatmak sabah yorgun kalkmaya ve vücudun çeşitli yerlerinde ağrı oluşmasına neden olmaktadır.
Uyumadan önce beslenme
Birçok kişinin yaptığı yanlışlardan biridir uyumadan önce beslenmek. Yapılan bu yanlış vücutta işleyen organların dinlenmesini engellemiş olur ve sabahları yorgun kalkılır. Ayrıca mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Gece dinlenemeyen organlar gündüz sağlıklı çalışamaz ve çeşitli mide ve barsak sorunları yaşanabilir.
Oksijen yetersizliği
Açık havada uyumak ile kapalı ortamda uyumanın arasında büyük fark vardır. Eğer açık havada uyuduysanız kalktığınızda büyük olasılıkla daha dinç uyanmış olacaksınız. Bilirsiniz ki vücutta enerji üretimi için oksijen gereklidir. Kapalı ortamlarda uyumak daha az oksijen almaya neden olur.
Günümüzde bütün evler hava almayacak şekilde dizayn edilmektedir. Dış cephe kaplamaları ve pimapen camlar odaların daha havasız olmasına neden olur. Kapalı ve hava almayan ortamlarda uyumak oksijen yetmezliğinden dolayı yorgun kalkmaya neden olur.
Nemli ortam
Yüksek yerlerde yaşayan kişiler alçak yerde yaşayan kişilere göre daha dinç kalkarlar. Bunun sebebi nemli ortam ve basınçtır. Yüksek bölgelerde nem oranı daha az ve oksijen fazladır. Deniz seviyesi daha nemli ve havası daha ağır olur. Bu sebepten dolayı deniz seviyesinde yaşayan kişiler daha yorgun kalkarlar.
Kronik hastalıklar
Kronik hastalıklar vücut dengesini bozabilir. Tiroid, şeker, kalp, tansiyon ve diğer bazı kronik hastalıklar sabahları yorgun kalkmaya neden olur. Özellikle kalp hastalığı bulunan kişiler gün içerisindeki yorgunluğun yanı sıra sabah uyandıklarında genellikle yorgun kalkarlar.
Etiketler: sabahları yorgun kalkmak, yorgun uyanmak
Eklenme Tarihi: 2 Mayıs 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın