Sağlıklı Uyku İçin Neler Yapılmalıdır?
Uyku ve önemi
Uyku, gün içindeki aktiviteden sonra vücudun ihtiyaç duyduğu dinlenme isteğidir. Bir gün 24 saat olarak belirlenmiş ve bu 24 saatin 8 saati uykuya ayrılmalıdır. 8 saatten fazla yada az uyumak gün içinde yorgunluk ve miskinlik ya da tembellik yapabilir.
Çok uyuyan kişiler tembel alışır ve sürekli uyuma ihtiyacı hissederler. Sürekli olmak kaydıyla gün içinde gereğinden fazla uyumak bazı hastalıklara neden olabilir.
Az uyumak ise gün içinde yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Ayrıca iştahsızlık ve kilo kaybı oluşur. İştahsızlık sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması ile vücut hastalıklara daha kolay yenik düşebilir. Ayrıca uykusuzluk çabuk sinirlenme, stres ve düşünce zorluğu gibi bir çok ruhsal problemlere neden olabilir.
Uyku problemlerinin bir çoğu günümüzde ruhsal sıkıntılardan kaynaklı olmaktadır. Günlük uyku saatinde düzensizlik, uykuya dalmakta güçlük çekme, deliksiz uyuyamama, sabahları yorgun kalkma gibi bir çok uyku problemleri yaşanmaktadır.
Uyku saatinde düzensizlik
Uyku düzeninin sağlanması için kişinin düzenli bir hayatı olması gerekir. Düzenli bir iş, ev, eş, çevre gibi etkenler uyku düzenini etkilemektedir.
Özellikle vardiyalı çalışan kişiler uyku düzenini sağlamakta güçlük çekerler. Vardiyalı çalışanlar için özel üretilen ve uyku hormonunun (melatonin) tetiklenmesini sağlayan uyku gözlükleri geliştirilmiştir. Melatonin vücuttaki uyku düzenini sağlayan hormondur. Aydınlık havada veya hafif ışıkta melatonin daha az salgılanır ve uyku düzeni sağlanamaz. Karanlık ortamlarda aydınlık ortamlara göre daha fazla melatonin salgılanır ve daha rahat uyku uyunabilir.
Uykuya dalmakta güçlük çekme
Bir insan çok fazla enerjik olduğunda veya huzursuz olduğunda uykuya dalmakta güçlük çeker. Sabah geç kalkıp akşama erken yatmak istemek uykuya dalma problemi yaşatabilir. Uykuya dalmak için ilk önce yapılması gereken karanlık bir ortamdır. Karanlık ortamı yakaladıktan sonra yanıbaşınıza rahatlatıcı aromatik kokular koyun. Örneğin lavanta kokusu uykuya dalmakta yardımcı olur. Başka bir yöntem ise uyumadan 1 saat önce rahatlatıcı bitki çayı için. Ihlamur, anason, rezene ve melisa çayı rahatlatır ve uyku getirir.
Deliksiz uyumak için neler yapılmalı
Deliksiz uyku uyuyamamak bazı sağlık sorunlarından veya ruhsal sıkıntılardan kaynaklanabilir. Gece boyunca bir kaç defa uyanmak uyku kalitesini etkiler. Deliksiz uyku kişiyi gün içinde daha fazla zinde tutar. Deliksiz uyku uyumak için öncelikle uyku düzenini sağlamak gerekir. Akşam aynı saate yatıp sabah aynı saatte kalmak gerekir. İkinci bir husus burun tıkanıklığıdır. Burun tıkandığında ağızdan nefes almak dinlendirici olmaz ve deliksiz uykuya mani olur.
Deliksiz uyku uyumak için bulunduğunuz odanın ışığını ve ısısını ayarlamanız gerekir. Çok soğuk veya çok sıcak olmaması gerekir.
Deliksiz uyku uyumak için rahat giysiler tercih etmelisiniz. Bol ve rahat pijamalar rahatsızlık vermez ve deliksiz uyku uyuyabilirsiniz.
Etiketler: deliksiz uyku, günlük uyku saati, rahat uyku uyumak, uyku düzeni
Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2017
Konu hakkında yorumunuzu yazın